Rapuresepti  
 

HYVIN KEITETYT RAVUT

Syöjää kohden lasketaan yleensä 12-15 rapua. Harva syö ainakaan enempää kuin parikymmentä kerrallaan. Paitsi ne, jotka eivät osaa kunnolla rapuja kuoria. Semmoisia sattuu seurueeseen aina silloin tällöin. Sangen valitettavaa.

Ravut keitetään aina isossa kattilassa ja väljässä vedessä. Suolamäärä 40 g litraa kohden määräytyy vesimäärän eikä rapumäärän mukaan. Esim. 100 rapua - 10 litraa vettä - 400 g suolaa. Tai 50 rapua - 6 litraa vettä - 240 g suolaa, jne. Suolana käytetään karkeata merisuolaa. Hyvä muistaa, ellei ole tarkkaa vaakaa, että 1 dl suolaa on n. 120 g. Tarkkuutta mittauksessa.

Ravut huuhdellaan huolellisesti ennen keittämistä suihkuttamalla (esim. ammeessa) tai pieni määrä kerrallaan siivilässä juoksevan veden alla tai vaikkapa yksi kerrallaan, jos ei muuta keinoa ole. Kun vesi mahdollisimman isossa kattilassa kiehuu kunnolla, pannaan suola sekaan ja 1 - 2 palaa sokeria. Ravut pannaan pienissä erissä, esim. 20 - 30 kpl, kerrallaan reilusti kiehuvaan veteen. Odotetaan, että kiehuminen alkaa uudelleen ja lisätään rapuja. Keittoaika 10 min lasketaan siitä hetkestä, kun viimeinen erä on lisätty ja kiehuminen alkanut uudelleen.

Hyvä, tuore tilli on rapujen keitossa ratkaisevan tärkeätä. Tillit leikataan n. 20 cm pätkiksi ilman vanhoja kukintoja, jotka helposti antavat kuminan makua. Nuoret kukinnot voi käyttää. Helpointa on sitoa reilu tillinippu tai kaksi ohuella langalla yhteen ja jättää pitkä lanka siitä kattilan ulkopuolelle. Ensimmäinen tillierä käytetään rapuja keitettäessä ja vaihdetaan uuteen rapuja jäähdytettäessä parin tunnin ajaksi. Käytä tilliä varsin runsaasti. Tuskin pystyt sitä liikaa kattilaan panemaan.

Ravut säilytetään aina omassa liemessään ilman tilliä. Hyvin ja mieluiten nopeasti jäähdytetyt ravut ovat parhaimmillaan 6-12 tuntia keittämisestä. Jos jäähdytys on tehty oikein, säilyvät ravut parikin vuorokautta keitinliemessään eivätkä suolaannu lisää, kuten usein luullaan. Älä koskaan kuljeta keitettyjä rapuja minnekään, ennenkuin keitinliemi on hyvin jäähtynyt. Ravut tarjoillaan vain tillinkukinnoilla koristettuna ja kauniisti aseteltuina vadilta, jossa ei saa olla enempää jääpaloja kuin sitruuna-lohkojakaan, joita joskus näkee ravintoloissa väärin käytettävän.

Juomaksi sopii vesi-olut-snapsi yhdistelmä tai kuiva valkoviini. Muut juomat eivät sovi. Paahtoleipä, voi ja tillisilppu leivälle kruunaavat homman. Vanha ruotsalainen tapa tuntee lisäkkeenä vielä ohuet Emmental-juustoviipaleet. Voipi kokeilla - ei ole yhtään hassumpaa.

Rapujen jälkeen sopii lämpimäksi ruoaksi esim. kanttarellikastike ja uudet perunat - hillostettu lohi ja paistettu muna - lampaankyljykset - pienet kaalikääryleet - lämminsavustettu kala munahydykkeen kera jne. Jälkiruoaksi vadelmakakku ja kahvi tai erilaisista suomalaisista marjoista tehty raikas jälkiruoka.

Heikki Tavela

Herkutellaan ravuilla!


LASSE LIEMOLA - TUOREPEKKA OY
Puh.: 753 22 33, GSM: 050 58 58 985, Fax: 753 22 32
Kyläsaarenkatu 16 00580 Helsinki
E-mail: lasse.liemola@liemola.com


Vladimir Makovksy,
"Gourmand" 1887

© 2007 Copyright Lasse Liemola - Tuorepekka Oy